Renovera badrum som höjer värdet på huset

Badrum och kök är rum i bostaden som helt klart höjer värdet på huset, eller lägenheten. De andra rummen kan man hålla fräscha med slipade eller nylagda golv, nymålat tak och fräscha tapeter. I övrigt finns det inte så mycket mer man som husägare kan göra för att höja värdet på huset, det är genom att höja standarden på köket och badrummet som man däremot kan höja värdet. Det är också där som inredningen och arbetskostnaden är mest kostsamt. Därför är det noga både när det kommer till val av både inredning och hantverkare.

Kostnaden för att renovera badrum

Man brukar räkna med en arbetskostnad på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter. Det efter att Rot-avdraget har dragits av på priset. Det kan förstås variera lite grann på var i landet som renoveringen utförs. I storstäderna är priset lite högre än ute i landet. Det då lönerna generellt är högre i storstäderna och företagen tar mer betalt för jobbet. Men priset på cirka 2.000 kronor per kvadratmeter är ett ungefärligt pris.

Det som däremot kan variera med flera 1.000-tals kronor per kvadratmeter är det byggmaterial som renoverarna och hantverkarna renoverar med. Här finns knappt någon övre gräns på va materialet kostar. Det kan variera på allt från noll kronor (att du återanvänder ett badrumsmaterial som du har fått av någon som inte längre vill ha det) till 10.000 kronor per kvadratmeter.

Så höjer du standard på badrum och kök

Egentligen höjer du standarden på badrum och kök, bara i det att du renoverar det. Vi säger att du inte skulle köpa ny inredning alls, utan vi säge att du installerar exakt samma inredning och först avlägsnar inredningen, säg i badrummet. Sedan river du väggar och golv och lägger nya VVS-rör. Efter det kaklar du om väggarn, målar taket, lägger nytt klinker på golvet och installerar nya VVS-rör. Sedan monterar du samma inredning som förut. Då har du redan höjt värdet på hus och badrum med det att du har installerat nytt material på väggar, tak och golv. Då har du redan höjt värdet på huset med flera 1.000-tals kronor.  

Hur stor värdehöjning vill du ha?

Om du i stället monterar in en helt ny inredning har du höjt värdet med flera 10.000-tals kronor. Samma princip gäller renovering av köket. Så oavsett vilken slags inredning som du väljer till kök och badrum har du häjt värdet på huset. Däremot rekommenderar vi att alltid renovera med återhållsamhet i valet av färger och mönster då alla inte har samma smak om man renoverar alltför färgglatt och med alltför mycekt mönster som spretar hit och dit. Särskilt gäller detta om du vill sälja huset inom en snar framtid.

30 Aug 2018