Ritprogram bygga hus - skapa det hus du drömmer om

Funderar du på att bygga hus? Idag ser vi att fler och fler svenskar de facto tar drömmar till verklighet. Man väljer att bygga hus snarare än att investera i ett befintligt. Detta kan dels förklaras av det självklara - man får det hus man drömt om - men även av det faktum att det synts en kraftig ökning gällande bostadspriser över hela landet.

Att köpa ett befintligt hus kostar även det sina miljoner och varför då inte lägga lite mer pengar på att få skapa ett hus som, fullt ut, passar sin egen stil och livssituation? Givetvis så handlar detta även om var i Sverige man bor.

Det finns emellertid ganska mycket att tänka på vad gäller husbyggen. Dels så handlar det om lagar och regler som man måste sätta sig in i. Man kan inte bygga utan ett bygglov och för att erhålla ett sådant så kommer det också krav på ritningar och på att exempelvis byggnaden ligger i linje med den detaljplan som finns i området.

Utöver detta så tillkommer även övrigt arbete; vilket företag ska man anlita för projektet, hur mycket kostar detta, vilken entreprenadform passar och hur gör man exempelvis med vatten, el och avlopp? Att bygga hus handlar till mångt och mycket om att sammanfoga miljoner små detaljer till en enhet.

Anlita en arkitekt och få ett stöd genom processen

Här är en rekommendation att man tar professionell hjälp. Många väljer bort en arkitekt direkt, men faktum är att det underlättar att ha en sådan vid sin sida. Fördelarna är fler än nackdelarna. Den enda egentliga nackdelen handlar om priset, men även det går att påverka genom att undersöka marknaden. Det finns billigare och dyrare arkitekter.

Fördelarna med att anlita en arkitekt är att du dels får alla dina drömmar konkretiserade. Arkitekten lyssnar in på dina idéer och skapar ett hus baserat på dessa. Dessutom får du ett hus som byggs för framtiden - både vad gäller material och energilösningar: det ger dig ett billigare boende på sikt. Utöver detta så kommer du även att ha ett stöd genom hela resan. Utöver din KA - kontrollansvarig - så blir arkitekten den som du kan bolla idéer och tankar med.

Ny tjänst ger dig möjlighet att skapa själv

Det finns dock idag verktyg som ger dig en möjlighet att skapa på samma sätt som en arkitekt. Iplanner är en tjänst - en gratis sådan - där du kan använda ett ritprogram för att bygga hus. Du kan leka med vinklar och rum, du kan använda 3D lösningar och du kan hela tiden också få kostnader för hur förändringar och lösningar du gör. Det gäller för såväl material som för - så småningom - hantverkare.

Iplanner är mer än bara ett ritprogram för att bygga hus: det är en nästan komplett tjänst att använda från start till mål. Vill du inte anlita en arkitekt då är detta ett alternativ som rekommenderas.

28 Oct 2021