Så här gör du för att lägga in en heltäckningsmatta

Att anlita en professionell mattläggare i Stockholm för att lägga in en heltäckningsmatta är inte särskilt dyrt, dels för att det inte tar särskilt lång tid för en duktig mattläggare, och dels såklart på grund av ROT-avdraget, som ger en reduktion på 30% av arbetskostnaden. Att lägga in mattan själv kan dock vara en kul utmaning även om du inte sparar jättemycket pengar på det. Vi tänkte här ge en kortfattad beskrivning av hur det går till att lägga in en heltäckningsmatta, men först vill vi bara skriva några ord om fördelarna med heltäckningsmattor, som återigen blivit populära i Stockholm, och vad som kan vara bra att tänka på när man ska välja heltäckningsmatta.

Åter i ropet

Heltäckningsmattorna har fått en renässans i Stockholm efter att ha fört en tynande tillvaro under några decennier. Det mjuka, ljuddämpande och varma golvet som en heltäckningsmatta utgör uppskattas av allt fler. Framför allt i sovrum och sällskapsrum är heltäckningsmattan vanlig och många inser vilken variationsrikedom det finns hos moderna heltäckningsmattor med avseende på färg och mönster. En heltäckningsmatta isolerar och skyddar mot drag, vilket gör att man faktiskt kan sänka värmen i bostaden utan att det upplevs som svalare. Moderna mattor är dessutom betydligt mer lättstädade än gamla tiders heltäckningsmattor, där det kunde vara svårt att få bort smuts.

Att välja och beställa heltäckningsmatta

När du ska välja heltäckningsmatta är det enda sättet att göra ett riktigt bra val att ge dig ut och titta och känna på mattorna i verkligheten. Visst kan det vara en bra start att surfa runt bland mattbutiker på nätet, men vill du verkligen kunna få rätt känsla för vilken matta du gillar bäst får du vara beredd att ge dig ut på lite äventyr. När du valt din matta kan du måttbeställa den efter ditt rum. Dimensionerna ska vara rummets mått plus tio centimeter som du lägger till runt om för att få skärmån. Är ditt rum större än 400 centimeter (en mattrulles normalbredd) i någon riktning kommer du att få skarva, vilket komplicerar jobbet något. Här kan det alltså vara läge att kalla in en mattläggare för jobbet. När du angett dina mått skär matthandlaren till mattan och levererar den till dig.

Förberedelser för att lägga mattan

När du fått hem din matta kan du sätta igång. Du kommer att behöva dubbelhäftande tejp, en mattkniv och en skrapa av något slag för att trycka ut mattan, till exempel en plastspackel. Lossa golvlisterna om du inte redan gjort det och se till att du kommer ihåg hur de satt. Dammsug och tvätta av golvet så att det är alldeles rent. Fäst tejpen i golvet utmed väggarna. Har du ett stort rum kan du även dra tejp på diagonalen över golvet. Ta sedan bort skyddsfilmen från tejpen.

Rulla ut och jämna till

Nu är det dags att rulla ut mattan. Eftersom mattan är större än rummet kommer den att behöva skära till den, men det gör att du kan anpassa mattan efter väggarna, som oftast är lite ojämna. Utgå från mitten av rummet och pressa sedan mattan utåt mot väggarna. Skär sedan ett jämnt diagonalt snitt utmed väggarna. Se till att vara uppmärksam och följa med väggarnas ojämnheter. När mattan är utlagd och tilljämnad återstår bara att sätta tillbaka golvlisterna, sedan är du klar. Du har sparat några slantar och erhållit den tillfredsställande känslan av att ha fixat något själv i bostaden. Tycker du att resultatet blev lyckat kan du göra det igen med nästa rum, annars ringer du bara en professionell mattläggare i Stockholm som fixar jobbet på nolltid!

22 Mar 2018