Så hittar man rätt rörmokare för uppdraget

En rörmokare associeras ofta med stopp i avloppet och läckande rör. Men en rörmokare eller VVS-installatör som det också heter kan även installera golvvärme och renovera badrum.

En rörmokare eller VVS-ingenjör som är den moderna benämningen har en betydligt bredare arbetsbeskrivning än vad ordet betyder. Dagens rörmokare gör så mycket mer än att ligga på rygg under diskhon i köket och åtgärda stopp i avloppet eller läckande rör även om det också förekommer. En rörmokare drar rör i nybyggen, installerar golvvärme, värmepumpar och hela värmesystem men utför även kompletta badrumsrenoveringar. Med andra ord är en rörmokare nödvändig vid ganska många renoveringar och byggen och det kan därför vara svårt att få tag på någon när man väl behöver det. Det gäller därför att vara ute i god tid.

För att försäkringen ska gälla krävs det att man anlitar certifierade hantverkare

Att på egen hand fixa stopp i avlopp och byta packning i vattenkranen går ofta bra om man vet hur man gör men att på egen hand dra vattenledningar och rör är väldigt dumt. För dessa arbeten krävs det både rätt kunskap och rätt sorts verktyg. En feldragen ledning eller installation kan leda till stora problem som kostsamma fuktskador och annat. Det är inte heller säkert att försäkringsbolaget godkänner skadan och betalar ut ersättning då arbetet inte utförs av certifierad hantverkare. Därför gör man bäst i att anlita en ordentlig och kompetent rörmokare för alla VVS-installationer. Det är bara dumt att chansa och tro att man ska spara pengar på att utföra jobbet själv.

Skriv ett ordentligt kontrakt innan uppdraget

När man anlitar en hantverkare är det alltid viktigt att man även kollar upp vilka certifikat de har och om de har den utbildning som krävs för uppdraget. Till en badrumsrenovering måste man exempelvis anlita våtrumscertifierade hantverkare. Det duger alltså inte med vilken rörmokare som helst. Be även om referensobjekt på tidigare uppdrag som de utfört och prata med tidigare uppdragsgivare och fråga om de var nöjda med arbetet. Innan man anlitar en hantverkare är det också viktigt att skriva ett ordentligt kontrakt över uppdraget. Där ska stå vilka moment som ingår och vad som ska göras med en slutsumma på hela uppdraget. Även när uppdraget ska vara klart bör stå med samt vad som händer vid eventuella förseningar. Ett tydligt kontrakt motverkar missförstånd och förhindrar många konflikter. Att skriva ett kontrakt är därför jätteviktigt.

12 Sep 2020