Så renoverar du miljövänligt

Känner du för att renovera hemma? Du kanske har tröttnat på gamla och slitna ytor? Du kanske tycker att det behövs en ny inredning hemma? Då kommer här några bra och miljövänliga tips på hur du kan renovera hemma på sätt som både är miljövänliga och som sparar pengar. Det som är bra med miljövänliga metoder är att det samtidigt är otroligt kostnadsbesparande. Så om du återanvänder i stället för att riva ut, köpa nytt och lägga in, så är du både ekonomisk och miljövänlig.

Återanvänd fönster

Om du vill återanvända fönster, är det bästa som du kan göra, är att ta bort all gammal färg och ersätt gammalt och ruttet material med nytt och fräscht. Sedan kan du putsa glaset, lägga in nytt isoleringsmaterial och lägga på nya beslag så håller fönster längre. Tycker du att det är svårt att själv renovera fönster, kan du alltid be en hantverkare som är erfaren att göra detta.

Återanvänd inredningen

På samma sätt som med fönster, kan man återanvända inredningen i både kök och badrum genom att ta bort gammal färg och måla om, eller bara göra om köksluckor och nya beslag på dem. På så sätt förnyar du köket utan att behöva riva ut och köpa nytt.

Återanvänd golv

Här behöver du inte riva ut det gamla golvet. Du kan gott och väl bara slipa om det gamla golvet. Huvudsaken är att du har mer än 2,5 centimeter av golvets yta som du kan slipa om. Och de flesta golvmaterial går alldeles utmärkt att slipa om; trägolv, parkett, klick-golv, laminatgolv, till och med de nyare plastgolven går att slipa om, liksom linoleummattor. Med en golvslipning tar du helt enkelt fram en nya yta på golvet. Har du slitna och fula golv med mycket smuts på, så tar du fram en ny yta på dem. Det innebär att du får nästan nya golv.

Behandla dem sedan med olika behandlingar

När du väl har tagit fram en ny yta på golvet, bör du behandla dem med antingen olja, hårdvax eller lack. Det krävs eftersom man har tagit fram en ny yta på golvet och det behöver skyddas mot slitaget. Det kommer dessutom att göra att nyanserna blir finare på golvet. har du ett mörkt träslag på ditt golv, kan du antingen göra det ljusare ännu mörkare med hårdvax, lack eller olja. Du kan lägga in pigment i behandlingen om du så önskar. Här kan du läsa mer om golvslipning: https://www.golvslipningsolna.se.

17 May 2019