Sjunger ditt golv på sista versen?

Ingenting varar för evigt, men vissa saker har man lite andra möjligheter för än andra. Då det kommer till mer tekniska maskiner och apparater finns det sällan någon räddande ängel som kan komma in och laga dem igen – där är det nästan bara att acceptera och köpa nytt. Lyckas man laga så handlar det för det mesta om konstgjord andning där apparaterna i fråga fungerar några månader innan de drar en sista suck. Det finns dock andra saker som de facto går att rädda och som dessutom blir betydligt bättre än vad ett nyköp skulle innebära.

Golvet är ett typiskt sådant exempel. I och med att golvet nöts ut på ett väldigt påtagligt sätt – du går på det, du drar in smuts, du tappar saker, du ställer tunga möbler på det och så vidare så kommer det också att nötas ut och tappa sin glans. Har du ett gammalt trägolv i din lägenhet i Stockholm så kommer detta att spilla över på din resterande inredning. Golvet täcker hela ytan och om det ser slitet ut så kommer det att påverka allting annat.

Precis det motsatta gäller också: ett nytt, fräscht och glänsande golv kommer att höja upp alla dina möbler, dina tavlor och den övriga inredningen. Men – och här är hela vår poäng: du behöver inte köpa ett nytt och fräscht golv – det går att slipa det gamla och få en betydligt bättre effekt.

Slipa ditt golv i Stockholm

Tyvärr glömmer många bort – eller är inte medvetna om – att det går att slipa golv och få ett äldre trägolv att se som nytt ut igen. Vi rekommenderar dock att man tar hjälp med att slipa golv. Det går att göra på egen hand, men det är tungt och det tar tid innan man lär sig hur slipmaskinen ska manövreras på rätt sätt – hanterar man den fel så kan det innebära stora hack (och därmed också mer slipning).

I och med att man idag kan ta professionell hjälp med att slipa golv och använda rot-avdraget så är det också ekonomiskt fördelaktigt att göra så. Du kan konkret anlita en firma i Stockholm och dra av 30 procent av den totala arbetskostnaden för din golvslipning. Taket för rot-avdraget ligger på 50.000 kronor och är personligt och årligt.

Välj rätt ytbehandling för rummet

Det sista är det viktigaste med en golvslipning. Efter att företaget slipat ditt golv så kommer man att applicera en ytbehandling. Det är det yttersta lagret som syns, ett skydd som har stora estetiska förtjänster.

Här kan du välja en hårdare ytbehandling i rum med mycket slitage – hallen exempelvis – och en lite mjukare i rum med mindre slitage – olja i vardagsrummet exempelvis. Det går även att pigmentera i samband med ytbehandling och det innebär att du kan ge ditt golv en annan färg.

Kort och gott: du kan få ett nytt golv enbart genom att slipa det och välja en lite annorlunda ytbehandling efteråt. Detta till en bråkdel av priset som ett helt nytt golv skulle kostat dig.

8 Oct 2018