Ska du byta tak i sommar?

Hål i taket? Trasiga takpannor eller fel färg i förhållande till ytterväggen? Skälen att byta eller renovera taket på ditt hus kan vara flera. Läs mer och fundera på hur just du väljer att göra.

Till slut är det oundvikligt, taket bara måste bytas innan det är för sent. Om oturen är framme och du upptäcker att taket läcker in vatten är det hög tid att ta hjälp. Ring en takläggare som kan kontrollera hur stor skadan är och hur mycket som behöver repareras. Har du tur så är det någon enstaka takpanna som råkat illa ut. Annars behöver du kanske byta hela taket. När takläggaren ändå är uppe och klättrar kanske hen kan göra en bedömning av hur taket ser ut under pannorna. Är det ruttet eller i fint skick? Nöjd med den takläggare du ringde in akut? Be hen om en offert på att byta hela taket eller att renovera det som behövs. Ta med fördel in fler offerter och jämför.

Vilket jobb behöver utföras

När du fått en besiktning i samband med skadan på ditt tak vet du hur stort jobb som behöver utföras. Handlar det om en takrenovering eller om att lägga om taket helt och hållet? I samband med att jobbet utförs kanske du ska öka din taksäkerhet eller byta stuprör, rännor etc. Väl en firma som ger ett lämpligt pris, som verkar pålitliga och som jobbar effektivt. Beroende på vilken firma du väljer att anlita kan garantier och liknande variera. Är garantin densamma vad gäller kosmetiska och tekniska skador till exempel? Kan takläggaren utföra jobbet under den tidsperiod du önskar? Kommer de med en eller med flera hantverkare? Var placerar de allt arbetsmaterial?

Materialval och stil

När takbyte ska ske är det ett läge att fundera kring om du vill byta material i ditt tak. Har du tidigare haft takpannor och funderar på att lägga plåt istället? Plåt är i princip underhållsfritt och har lång hållbarhet. Dock kan ljudnivån vara en annan. Ogillar du ljudet av regn och har sovrummet på övervåningen ? I så fall ska du hellre välja takpannor av tegel eller betong som släpper igenom mindre ljud. Dessa frågor och liknande kan du få hjälp att reda ut via din takläggare. Har du en firma med mångårig erfarenhet så kan du lita på att de vet vad de snackar om. Troligen har de också väl etablerade inköpskanaler och kan få till bra priser. Är du intresserad på att byta tak i sommar så tipsar vi dig att läsa mer på denna sida: https://www.takläggareborlänge.biz

14 Jul 2020