Ska du renovera golvet hemma?

Visste du om att du kan slipa om nästan alla material som du kan bygga golv med? Till och med stenskivor, plastmatta, linoleummatta, viss klinker och trägolv kan du slipa om. Liksom parkett, laminatgolv och klickgolv går alldeles utmärkt att slipa om. Och när du gör så, tar du fram en helt ny yta på golvet, du får tillbaka golvet så som det såg ut när det var helt nytt.

Passa på att renovera trappa också

Om renoverar golvet, passa på att renovera din trappa också om det är så att du har en trappa hemma. Många glömmer bort trappan, det är som att en får "leva" sitt eget liv, men en snygg trappa blir en otroligt snygg inredningsdetalj om man ser till att renovera den med fina färger och snygga material. Här är det bra att även passa på att renovera trappräcket också, tapetsera eller måla med snygga färger på väggarna som omgärdar trappan.

Så här renoverar du trappan

Det är egentligen inte så svårt att renovera en trappa. Det beror på hur sliten den är. Det som kan vara svårt är om du behöver ersätta hela trappsteg med nya sådana. Det är lite krångligt eftersom du behöver ta hänsyn till om trappan vrider sig, när du sågar till trappstegen. Följande beskrivning är tillämpbart på trappor som inte behöver byta ut material.

  1. Ta bort materialet som trappa när klädd med – om det finns en heltäckningsmatta på trappan, så bör mattan avlägsnas. Prova att dra i någon flik som är lös i trappan. Finns det ingen sådan, och det är näst intill omöjligt att få bort mattan, ka ndu bejöver använda limlösande medel som till exempel T-röd. Stryk ut det på mattan och låt den verka en stund. Ta sedan bort limmer med en spackel och en trasa.
  2. Spackla – när du väl har fått bort allt det gamla materialet kan du spckla med en trä-spackel. Finns det större skador kan du behöva sand-spackel. Låt torka ordentligt innan du går till nästa steg.
  3. Slipa om trappan – när spacklet har torkat är det sedan dags att slipa om alla trappsteg, använd antingen finkornigt sandpapper, eller slipmaskin. Slipa längs träets fiberriktning. Se till så att ytorna blir jämna innan du slutar.
  4. Måla den – när väl allt gammal material och färg är borta är det sedan dags för den roliga delen; måla den i valfri färg. Grundmåla och måla sedan i valfri färg.

Tyckte du att det lät som ett för stort jobb att göra själv? Prova att anlita hantverkare för jobbet. Läs mer här.

1 Jun 2019