Snygga hus kräver snygga tak

Är du villaägare i Stockholm? Då vet du säkert om vilket omfattande arbete det innebär att äga och bo i en villa. Det är alltid något som behöver åtgärdas på en villa i Stockholm. Är det inte staketet som behöver underhållas, är det vinden, en altan som ska byggas, stammarna som ska bytas ut eller så behöver man se över sitt tak. Särskilt tak behöver ständig uppmärksamhet. Det är mycket viktigt med taket och att det är felfritt. Får man skada på taket, drabbar det hela huset. Då måste man åtgärda det på en gång. Om det är mer än 20 år sedan som du som villaägare gjorde något åt taket, är det verkligen dags att göra något åt det nu.

Vilket takmaterial önskar du dig?

Om det är dags att lägga om taket bör du också ta ställning till vilket material som du ska renovera taket med. Här tar vi upp en del material som det både finns för- som nackdelar.

Tegelpannor

Detta material är det mest klassiska av alla material som man kan bygga och lägga om tak med. Tegelpannor har använts i flera hundra år i Sverige och passar därför på alla slags hus från 1800- och 1900-talet. Fördelarna är deras hållbarhet. De slits inte ut, men kan skadas av yttre påverkan, om någon gren faller på taket, till exempel.

Plåttak

Plåttak är också lika klassiskt takmaterial som tegelpannor. Om man tittar på alla gamla hus i storstäderna och på kyrktak från medeltiden fram till idag, ser man att man har använt plåt på taken. Plåten har en mycket lång hållbarhet och är lätt att måla om så att den håller ännu längre. Plåten har varit mycket underskattad och har ansetts som ett dåligt och billigt material, men det är ett material som inte går sönder. Däremot kanske det inte är så vackert tak att titta på.

Betongpannor

Betongpannor på taket är inte alls vanligt. Det är vanligare i våra nordiska grannländer. Betongen har ansetts som opassande på taket på grund av dess tyngd, men de senaste betongpannor som man har tillverkat är avsevärt lättare än de gamla. Betongpannorna är mycket hållbara och håller och går knappt sönder ens av yttre påverkan och slits inte ut heller, men är däremot inte särskilt vackert som takmaterial.

Papptak

Papptak är billigt och håller ungefär i 20 år. Det är det vanligaste takmaterial som man använder till alla slags hus som byggdes under 1950- och 1960-talet.

När du ska upp på taket, tänk då på säkerheten så att ingen ramlar ner och skadas. Läs mer om taksäkerheten på: https://www.taksäkerhetstockholm.nu.

6 Jun 2019