Solskydda boendet

Först och främst måste man se vilka behov som finns. Det finns ett stort antal olika solskyddsprodukter som passar vid olika behov. Det kan handla om väder och vind, storlek på fönster, solskydda uteplatsen eller ren mörkläggning av sovrummet.

I sovrummet eftersträvar man mörkläggning och då är en effektiv persienn eller en fin rullgardin bra val. Markiser är effektiv på uteplatsen men det finns också bra och vackra markiser för fönster som blivit populära de senaste åren.

Solskydda sovrummet

I sovrummet vill man både ha mörkläggning på kvällstid och morgon för att kunna sova optimalt. Men på sommartid är det också viktigt att man kan reglera solens värme så det inte blir för varmt när det är dags att sova på natten. Eller varför inte en skönt eftermiddagslur på semestern?

De allra flesta väljer en effektiv persienn eller rullgardin. Det går att montera persienner på mellan glasen och utanpå. Det går att välja på klassisk aluminium eller andra material som till exempel olika träslag som ger ett behagligt och naturligt ljus.

Solskydda uteplatsen

Det vanligaste solskyddsprodukterna att skydda utomhus är markiser. Dessa finns i många utföranden. Så kallade terrassmarkiser finns i alla storlekar och utseenden. Den stora fördelen är att det är så populära är att de enkelt kan vevas upp eller ner efter behov.

Det finns många vackra motiv och mönster att välja på vilket gör att det blir ett vackert inslag på utsidan av huset. En annan fördel är att dessa även kan vevas upp vid dåligt väder vilket gör att man kan utnyttja uteplatsen i alla väder. 

Markiser är också vanligt på balkonger, men det är viktigt att veva ner markisen när det blåser eller när man inte är hemma så den inte blåser av och ramlar ner på marken nedanför och kan skada människor.

Säkerhet

Konstruktionen är viktig när det gäller markiser. Det är självklart dyrare med en kraftig konstruktion med det är det värt. En stor markis är tung och det är lätt att den knäcks vid hård vind om man har valt en för svag konstruktion. Ta för vana att alltid veva ner den när du inte är hemma. En kraftig markis har självfallet en längre livslängd. Se till att den monteras på ett korrekt sätt i väggen. 

Det finns olika varianter för att veva upp och ner markisen. allt ifrån vanlig mekanisk vev till elektroniska lösningar med automatiska program där markisen sköter det helt själv. 

29 Apr 2019