Stensättning – så mycket kostar det

En stenbelagd garageuppfart eller uteplats gör mycket för trädgårdens utseende. Det är väldigt elegant men också hållbart. Planerar man på att stensätta någon del av gården funderar man säkert också på vad det kostar. Det finns flera faktorer som avgör priset, bland annat val av sten, hur stor ytan är samt om man planerar att göra jobbet själv eller anlita en firma. 

Val av sten 

Det finns en mängd olika typer av marksten som lämpar sig för stensättning och med det kommer även olika prisklasser. Betong är ett billigt material och ligger tunt 150 – 300 kronor kvadratmetern. För kullersten gäller ungefär samma pris men för andra material får man räkna på en högre materialkostnad. För gatsten av mindre storlek, natursten och marktegel ligger snittpriset per kvadratmeter på ungefär 500 – 700 kronor. När man väljer material till sin stensättning bör man ha i åtanke att en stensort av högre kvalitet har en längre livslängd och på så vis kan vara ett bättre val än det som är billigast att köpa in. 

Ytans storlek 

Självklart kommer ytans storlek också vara avgörande för priset. Ju större yta desto större åtgång av sten. Här får man vara noggrann att mäta för att kunna beräkna den exakta materialåtgången. Det kan dock vara klokt att köpa lite mer än det man beräknar eftersom vissa stenar kan vara kantstötta och fula när man köper stora partier. För att en stenläggning ska bli snygg och inte innefatta stora glipor bör man dessutom inte snåla vad gäller materialet. 

Anlita firma eller inte 

En av posterna man kan spara in en del pengar på är att genomföra stenläggningen själv. Har man rätt kunskaper är det inga större problem men man bör tänka på att man kan behöva hyra in en del verktyg och maskiner för att få ett bra resultat. Anlitar man en firma som ägnar sig åt stensättning tar dessa normalt sett mellan 400 – 700 kronor i timmen för att utföra arbetet. Många erbjuder även paketpris där även materialet är inräknat och då får man räkna på en kostnad på mellan 500 – 1000 kronor per kvadratmeter. 

Bestämmer man sig för att arbetet känns för svårt att utföra på egen hand och att det faktiskt skulle löna sig att anlita en firma bör man börja med att ta in offerter från några olika. Fundera även kring om det är mer lönsamt att köpa materialet själv eller om dom kan erbjuda ett förmånligt pris. 

Priset för en stensättning kan alltså variera ganska kraftigt. Väljer man en billig sten och utför jobbet på egen hand kan man klara sig undan ganska billigt. För en firma som tar ut en arbetskostnad på ett par hundralappar i timmen blir det genast betydligt dyrare men resultatet kan istället bli desto bättre. Ett bra första steg är att fundera på val av sten samt mäta hur stor ytan är för att sedan räkna på vad det kostar att göra det själv och hur mycket en firma skulle ta för samma jobb.

18 Oct 2019