Stenskivor är ett bra val

Inredningen i köket och badrummet är någonting som man dels vill ska vara funktionella och dels även estetiskt tilltalande. Dessutom så vill man sticka ut och skilja sig lite från mängden; ett faktum som blivit mer och mer svårlöst i och med den rådande renoveringstrenden i Sverige. Denna trend gäller nämligen i allra högsta grad badrummet och köket och där det vanliga är att man – helt enkelt – köper nyckelfärdiga lösningar från exempelvis IKEA. Visst; man får på öppet ett väldigt stilrent och funktionellt kök (IKEA är mästare på den kombination), men man får också ett kök som ser exakt ut som alla andras kök.

Vi skulle här vilja komma med ett förslag som går ut på att skapa en lite mer unik miljö – men där man kan behålla basen. Kort och gott; om du ska renovera i ditt kök så får du mer än gärna köpa ett sådant från IKEA – men du bör göra vissa modifieringar för att särskilja ditt kök från alla andras. Något som stenskivor gör.

Stenskivor skänker nämligen en helt ny karaktär, mer lyx och en helt annan atmosfär än vad standardlösningen – som ofta är av trä – gör. Vi tänkte här gå igenom lite om stenskivor av olika material; vad man ska tänka på, vad man kan förvänta sig samt hur mycket (på ett ungefär) de kostar. Vi gör detta i några snabba punkter som ser ut som följer:

  • Stenskivor i ett kök kräver lite extra omtanke. Åtminstone om du ska använda dig av marmor. Se till att vara noggrann med att använda rätt sorts rengöringsmedel och använd - under inga som helst omständigheter! - Vin, citron och vinäger går bort – placera ditt vinglas på en säkrare plats.
  • Granit: är ett bra material för stenskivor sett till hållbarheten. Marmor är porösare och klarar inte ett direkt slag lika bra som granit. Den blankpolerade modellen är dessutom tåligare mot exempelvis repor.
  • Beställ: du kommer att få måttbeställa dina stenskivor och här är rådet att du tar hjälp av återförsäljaren. Viktigt är att om du mäter själv och beställer från någon leverantör av stenskivor på nätet – se över var denna har sin tillverkning. Skulle denna ligga utomlands och det visar sig att skivorna är för store- eller för små så kommer du att få vänta länge innan de nya levereras.
  • Priset: för stenskivor i marmor (äkta carrarra) i 20 mm så ligger priset någonstans – beroende på vilken färg och tålighet - omkring 3000 kronor/kvadratmeter. Stenskivor i granit är lite billigare och för samma tjocklek så hamnar priset från 1300 upp till 2.300 kronor. Med undantag för den svarta graniten från Angola som kostar ungefär 4000 kronor. Här skiljer det mellan olika leverantörer av stenskivor och även färg, slipning och tjocklek påverkar priset.
  • Runda hörnen? Stenskivor kan vara spetsiga och det kan definitivt – i synnerhet för barnfamiljer – finnas ett värde i att runda till dessa. Här finns massor av alternativ att välja bland och samtliga har sin egen, unika charm.
3 Jan 2017