Ta hjälp av takläggaren för att hitta rätt taktyp till villan på Lidingö

För den som funderar på att byta taktyp på villan på Lidingö finns det flera saker att tänka på. Enklast är att rådfråga en takläggare då det inte är alla material som fungerar på alla tak.

Att välja tak till villan är inte alltid det lättaste då man inte bara tänker på estetik, utan också måste tänka på funktion, underhåll, hållbarhet och pris. Vissa takmaterial kräver att taket har en viss lutning för att de ska fungera och kunna leda bort vatten. På tak med liten lutning eller på helt platta tak är takpapp ett av få material som fungerar. Men vissa material är också väldigt tunga och då måste husets konstruktion klara att bära upp tyngden. Ibland kan man också behöva ta hänsyn till det väder som oftast råder på platsen. Ett exempel är kustnära hus som oftast har bandtäckta plåttak, vilka klarar hård blåst och och salta vindar väldigt bra.

Boka takläggaren i god tid

En takläggare kan besiktiga huset och taket för att bedöma vilket material som fungerar att lägga. De flesta takläggare gör detta kostnadsfritt i samband med att man ber om ett kostnadsförslag för själva takomläggningen. Det kan vara bra att känna till att man för att få byta taktyp i de allra flesta fall först måste ansöka om tillstånd från kommunen. Det gäller därför att vara ute i god tid och planera takomläggningen minst ett halvår i förväg. Men också för att de takläggare som är skickligast snabbt blir fullbokade.

8 Mar 2022