Ta professionell hjälp med att riva hus

Att riva hus kan ske av olika anledningar. Utöver den mest givna - att huset är gammalt, dåligt omhändertaget och bortom räddning sett till renovering och upprustning - så ser man idag att många köper hus i spekulativt syfte. Innebärande att man köper ett hus för att komma åt tomten. Med tanke på tomtpriserna så är detta tillvägagångssätt ekonomiskt fördelaktigt.

Men, att riva hus är något som alltid ska ske professionell. Det är ett projekt som kräver kunskap, erfarenhet, rätt maskiner och ett tydligt fokus på säkerhet. Allt detta ger ett tydligt svar: som lekman ska du inte själv ge dig på att riva hus. Ta alltid professionell hjälp.

Det första som krävs i samband med att man ska riva hus är emellertid ett godkännande för projektet i fråga. På samma sätt som när man planerar att bygga hus så krävs det också att man har en kontakt med Byggnadsnämnden i den kommun man bor i. Detta för att man ska beviljas ett rivningslov. Saknas ett sådant och där man ändå sätter igång så kan man drabbas av ett ganska kraftigt vite. Rådet är att man alltid i samband med rivning - även om det handlar om någonting mindre - kontaktar Byggnadsnämnden och ser över vad som gäller enligt detaljplanen i området.

Riva hus - så hittar du rätt partner

Hur ska man då agera för att hitta rätt partner i samband med en husrivning? Vi går igenom några viktiga punkter. Det finns många företag som erbjuder tjänsten - i synnerhet i större städer - och därmed finns också en ganska varierande kvalitet.

Om du ska riva hus så har du också en gemensam nämnare med andra personer i samma situation: du vill få jobbet klart fort så att du direkt kan komma igång med att bygga. Se därför till att anlita ett företag som kan garantera att arbetet är klart inom en viss tid. Det är det första rådet, men i övrigt finns även fler sådana som kan leda till en tryggare, säkrare rivning av ditt hus. Vi radar upp några:

  • Rätt planering. Att riva hus - hur svårt kan det vara? Väldigt svårt. Det handlar om att planera allt minutiöst och att se till att huset i fråga först undersöks. Vad händer om man halvvägs in upptäcker asbest? Rätt företag planerar sin rivning från grunden, vilket ger ett effektivare jobb då man väl sätter igång.
  • Bortforsling. Att rivningen sker löpande med bortforsling är viktigt. Du som privatperson ska inte bli lämnad kvar med en massa bråte på gården.
  • Sortering. Idag handlar mycket om att återvinna och återbruka. Vad kan användas igen? Utöver detta så ska även rätt sak ha rätt plats. Metall, element, stammar, ytskikt, takpannor, gips och så vidare: allt måste sorteras i enlighet med det miljölagar som finns.
  • Rätt maskinpark. En stor del av rivningen sker med hjälp av maskiner. Har företaget de maskiner som krävs? Ju större maskinpark man kan visa upp - desto bättre är det för dig som kund.
  • Referenser. Kolla alltid upp hur många tidigare kunder som står redo att rekommendera företaget för att riva hus. Finns inga sådana? Det skulle vi definitivt tolka som en varningssignal.

Läs mer här: rivahus.com

5 Jan 2022