Takläggare i exempelvis Södermanland vet när ett tak måste bytas

Är ni oroliga över om taket klarar en vinter till? Eller kanske har sommarstugans tak börjat läcka? Sluta oroa er. Det finns takläggare i Södermanland som kan både laga och lägga nya tak.

Att lägga om taket är en stor investering men det är inte alltid som man behöver göra detta. Om taket fast att det är gammalt håller tätt så kan det i stället behöva underhållas och kontrolleras. En gång om året bör man kolla sitt tak och kanske någon gång extra då det har blåst och stormat mer än vanligt. Det man ska titta efter då man besiktigar ett tak är om man kan se några sprickor eller om det finns några trasiga takpannor och om någon har flyttat på sig. Man ska var extra noga då man tittar runt skorstenen då det är ett känslig ställe där fukt lätt letar sig in. Väl uppe på taket kan man passa på att rensa rännor och borsta bort smuts.

Leta efter fuktskador uppe på vinden

Även invändigt ska man kolla taket. Lättast att göra detta är efter ett skyfall för då brukar det vara enkelt att hitta eventuella fuktskador. Dålig lukt kan också vara ett tecken på att fukt letar sig in via taket så gå upp på vinden och lukta. Där ska dofta friskt och gör det inte det så kan det tänkas att det regnar in. Så fort man upptäcker att det finns eller om man misstänker att det finns en skada på taket så ska man kontakta en takläggare.

Passa på och byt takmaterial om ni ändå måste lägga om taket

En takläggare börjar alltid med att besiktiga taket för att se vad som behövs åtgärdas. Ibland går det inte att laga och man måste byta takbeläggningen och ofta lägger man då samma typ som tidigare. Men man kan också passa på att byta takmaterial då taket ändå måste ner. I så fall måste man först försäkra sig om att konstruktionen klarar ett annat material om det nya taket är tyngre än det gamla. Det kan behövas ett bygglov om man vill byta takbeläggning så det är bäst att kolla detta med sin kommun. Det finns takläggare i Södermanland som kan erbjuda kostnadsfria kalkyler på hur mycket det kommer att kosta att lägga om taket. Man kan även använda sig av rot avdraget så får man ner kostnaden ytterligare.

14 Sep 2020