Takmålning - ett snabbare och billigare alternativ till att lägga nytt

Saker och ting behöver inte alltid göras om från grunden. Ibland kanske det räcker med en uppfräschning istället för en totalrenovering. Är ert tak i behov av lite kärlek? Läs vidare här!

Man behöver faktiskt inte lägga om hela taket på sitt hus för att det ska få sig en uppfräschning och se ut som nytt igen. Ibland behövs det så klart, men om taket inte har så många år på nacken så kan man istället renovera det. Genom att renovera taket och utföra en så kallad takmålning istället för att lägga nytt så sparar man både tid och pengar; det går nämligen mycket snabbare att få gjort, och att anlita någon för att måla om taket - eller om man gör det själv - kommer inte heller göra lika ont i plånboken som att lägga ett sprillans nytt tak.

Hur går takmålning till?

Nog för att takmålning är en smart lösning, men det är inte riktigt så simpelt som det låter. Man kan inte bara traska upp på taket och måla på lite färg; det måste först göras ett förarbete som innebär både det ena och det andra. Först och främst behöver det genomföras en besiktning av taket. Detta görs för att se om det finns några eventuella skador på taket och helt enkelt för att kunna se vilket skick taket är i. Efter att besiktningen är gjord så behöver den som ska måla taket bestämma vad för typ av färg som ska användas vid själva målningen. Detta bestäms utefter vad det är för slags tak man har på huset.

Att göra takmålning eller lägga nytt beror på takets skick

Om taket på ditt hus är i alldeles för dåligt skick och har för många år på nacken så kommer man troligtvis inte att kunna utföra en takmålning, utan väljer istället att lägga om taket helt och hållet - vilket är ett mer avancerat och kostsamt projekt. Det är dock sådant som man kan bedöma först när besiktningen av taket genomförs. När taket gått igenom besiktningen så ska det tvättas och grundmålas. Vissa firmor utför även en borttagning av all mossa, alger och eventuella lavar innan själva grundmålningen. Efter genomfört arbete med både rengöring och målning kommer det städas rent av firman som utfört takmålningen. Sedan har man ett rent och fräscht tak igen, helt utan att ha behövt lägga några nya takpannor eller lagt ut en massa pengar på jobbet.

24 Jun 2020