Täta fönster med tätningslist

Om man gillar att slösa pengar så kanske inte tätningslist är något man vill ha. Är man däremot ekonomisk och tänker till så är tätningslist en väldigt smart sak att sätta i fönster och dörrar.

Att använda tätningslist är inget för folk som gillar att vaska champagne i tid och otid. Har man för mycket pengar så gör förmodligen ett otätt fönster varken till eller från. Är man däremot lite mer ekonomisk och vill ha en mer jämn temperatur inomhus, då är man något på spåren. Ett fönster som inte är tätat i listerna brukar vara otätt. Det brukar i sin tur visa sig i exempelvis drag och så kallade köldras på vintern.

Förhindra köldras med tätningslist

Ett köldras är när den kalla uteluften kommer in i fönsterlisterna. När den kommit in så säger man att den rasar ner mot golvet i rummet. Det gör att termostaten på elementet under fönstret inte förstår att det är varmare inne i rummet jämfört med vid fönstret.

Ett sätt att förhindra detta är att sätta in en tätningslist. Det är inte så att ett rum blir helt utan ventilation med en tätningslist dock. En tätningslist släpper igenom viss luft också, men hindrar den kalla luften från att komma in.

Tätningslister finns i lite olika utföranden och färger för att de ska fungera i alla fönster och dörrar. Man kan också välja mellan att limma fast listen eller använda självhäftande, det är en smaksak. Tätningslisten ger ett jämnare klimat inomhus som är bra för både plånbok och miljö.

2 Nov 2021