Tips för en bekymmersfri golvslipning

Oavsett om du ska slipa en gammal fiskbensparkett i Stockholm, eller ett tjockt trägolv av ek ute på landsbygden, finns det vissa saker att förhålla sig till. Om man inte gör det, finns en risk att golvslipningen inte bli så bra som man tänkt sig. En del väljer att anlita hjälp för att få sin golvslipning utförd, medan andra väljer att göra det själv. Gör man det själv är det viktigt att man läser på innan – så att man inte tvingas anlita hjälp senare ändå.

Hur ser golvlisterna ut?

De flesta golvlister är raka – men vissa har en form som gör att träet sticker ut vid dess nedre del. I sådana fall bör man ta bort listerna tillfälligt, för att installera dem igen efter golvslipningen. Anledningen är att golvet sänkts något vid en slipning, och lämnar golvlisterna ståendes på liten platå mot väggen. När du står där med en golvslipmaskin i handen kanske du tror att det inte kommer att störa dig. Framöver kommer det dock vara svårt att sluta tänka på det – när du väl känner till det. Ytterligare en anledning till att ta bort golvlisterna är att slipmaskinen riskerar att skada dem. Således slår du två flugor en smäll, även om det innebär en del extra arbete att ta bort ett rums lister. 

Husdjur kan ge ett trägolv permanenta skador

Om du har spillt vatten på ditt trägolv och det har blivit fläckar, kommer dessa troligtvis att försvinna efter några omgångar med slipmaskinen. Om du däremot har haft ett husdjur som inte särskilt rumsrent (kanske en hanhund som velat markera revir?), finns risken att fläckarna är kvar för evigt. Att slipa bort dem är svårt, om inte snudd på omöjligt. I många fall är den enda lösningen att byta ut de skadade delarna. Förvisso kan man göra ett försök med de blekmedel som finns för trä, men räkna inte med något perfekt resultat.

Tips för att hyra maskinerna

Bor du in större stad, som till exempel Stockholm eller Göteborg, har du flera företag att välja mellan. Särskilt i Stockholm är utbudet stort. Det kommer då att bli enkelt att jämföra maskiner, priser och annat som kan spela in. Det säger sig självt att man då har fördelar av ett större urval, som finns i större städer som just Stockholm till exempel.

Se till att du är helt säker på hur maskinen ska köras innan du påbörjar din golvslipning. Har du några frågor kring säkerheten skall ett bra uthyrningsföretag kunna svara på dem utan problem. Tänk på att du kommer behöva två maskiner – en större maskin som du slipar de största delarna av golvet med, samt en kantslip, för lite trängre utrymmen och vrår. Läs mer om hur du kan få golvslipning utförd i Stockholm på: http://www.stockholmgolvslipning.com.

18 May 2018