Trä är ett hållbart och miljövänligt material

Drömmer ni om att riva ut den gamla linoleummattan i köket? Varför inte ersätta den med ett hållbart trägolv? Trä är både vackert och praktiskt och går att få i många olika varianter.

Trä är ett väldigt populärt golvmaterial av förklarliga skäl. Det är både vackert och skönt att gå och stå på. Det är ett hållbart och miljövänligt material som passar vårt nordiska klimat bra. Dessutom finns det massor att välja på vilket gör att man enkelt kan hitta passande golv till alla slags hus. Några exempel är parkett, lamellparkett, fiskbensparkett, laminat, furu och massiva trägolv. Efterbehandlingen av golven påverkar också golvets utseende och slutresultat. Trägolv kan färgas in så att de blir ljusa eller mörka. De kan borstas, vaxas eller vitsåpas. Lack finns i både blankt och matt.

Ett trägolv av bra kvalitet kan hålla i hundra år

Det som gör ett trägolv så hållbart och miljövänligt är att det går att fixa till då det blivit repigt och fläckigt eller om man har tröttnat på infärgningen eller lackens glanshetsgrad. Det är bara att slipa om det och ytbehandla det på något annat sätt utan att man behöver byta hela golvet. Ett bra trägolv har en livslängd på ungefär fyrtio till femtio år men i riktigt gamla hus är det inte ovanligt med trägolv som är över hundra år gamla. Sådana golv ska man vara extra rädd om och skulle någon del av träet vara dåligt brukar det inte vara några problem för en skicklig golvläggare att laga det med lämpligt trä med en patina som passar in. Viktigt är förstås att vårda sina trägolv och att fuktmoppa dem utan att använda för mycket vatten.

Ett levande material som kräver en skicklig golvläggare

Vill man lägga in ett trägolv i sin bostad ska man anlita en skicklig golvläggare. En bra hantverkare brukar kunna komma med bra råd om materialval och vilka golv som passar rummet men även huset och den tidsepok då det byggdes. Även de olika slags slitage ett rum kan tänkas utsättas för spelar in då man väljer golv. Fanergolv är lite hårdare och får inte märken så lätt och lämpar sig därför bra i en hall eller i ett barnrum. Trä är ett levande material som beroende på luftfuktighet sväller och krymper. Det är därför det är så viktigt att anlita en kunnig golvläggare då man lägger in ett trägolv.

8 Jun 2020