Trapphusmålning i slott och koja

Var ska man vända sig om man vill hitta någon som utför trapphusmålning? Är det en målerifirma eller något annat företag? Ta reda på svaret och boka tid för att fräscha upp trapphuset idag.

Den delen av huset där trappan ligger kallas för trapphus. Den kan ligga både inne och ute, men det vanligaste är att den är inne. Då bildar trappan och avdelningarna ett slags eget utrymme, ett så kallat trapphus. Besöker man en slottsliknande byggnad eller kanske en herrgård finns det ofta ett stort och pampigt trapphus. Ibland kan det uppta en stor del av entrén och alla andra plan trappan leder till. Det är då vanligt att det förekommer ornament längs väggarna i trapphuset. Hälsar man däremot på i en liten stuga eller ett mindre hus på landet, kan det hända att det enda trappan leder till är antingen en kallvind eller ned i källaren. Det blir ett mycket litet trapphus.

Vem kan utföra arbetet

Är trapphusmålning något man skulle kunna våga sig på själv? Frågan är väl snarare om man får lov att göra det. Bor man i ett hyreshus är det förmodligen mycket dumdristigt att försöka sig på en trappmålning. Man äger ju trots allt inte fastigheten och ett försök att måla trapphuset kommer därför räknas som åverkan på annans egendom. Då är det bättre att tala med värden om man anser trapphuset vara i ett så dåligt skick att det behöver ett rejält underhåll. Skulle man däremot äga ett eget hus med trapphus kan det komma på tal att göra det själv. Viktigt att tänka på är då att ta reda på allt man behöver veta för att göra ett bra jobb. Grundarbetet är något som brukar vara A och O vid alla slags hantverksarbeten. Det är väl värt att komma ihåg.

Proffsen tar vid

Är trapphuset i dåligt skick och det är dags för att måla och snygga till det så är det allra bästa att anlita proffs. Dem hittar man överallt i landet. Oftast har de dessutom kontakter till andra hantverkare inom andra områden om fastigheten behöver ses över lite ytterligare, exempelvis av snickare, rörmokare eller elektriker. Företag idag specialiserar sig gärna inom ett område och har så kallad spetskompetens. Utöver det brukar arbeten som ligger inom samma ram kunna erbjudas och efter trapphuset är klart kanske ommålning av andra gemensamma ytor kan behövas. Tvättstugan, föreningslokal, källarförråd eller vinden är exempel på sådana gemensamma utrymmen.

11 Jun 2020