Utan väderskydd stannar Stockholm

Rubriken är naturligtvis aningen överdriven, men om man ser till de enorma projekt och nybyggnationer som just nu pågår och som planeras i Stockholm – både privata och av större entreprenörer – så förstår man att väderskydd har en väldigt stor roll i att de slutförs. Kort sagt, Sverige och Stockholm har ett nordiskt klimat och det innebär att vi har fyra årstider där främst vintern och hösten är svåra att handskas med och som gör att olika projekt blir svårare att genomföra.

Vi har – tyvärr – inte fördelen av att ha sol året om, men trots det så måste vi bygga bostäder, vi måste bygga sjukhus, vi måste bygga skolor och detta framförallt i Stockholm som är den stad som expanderar mest i Sverige – och nästan mest i hela Europa. I Stockholm kan man således inte säsongsjobba och bygga saker under vår/sommar och därefter låta olika byggen ligga i dvala under vintern för att sedan återupptas så fort snön smält.

Nej, och där kommer väderskydd in i bilden. Väderskydd är helt enkelt som ett extra tak som monteras över arbetsplatsen och över ställningarna där byggarbetarna utför sina förvärv och det gör dels deras jobb säkrare – man minskar risken för halkolyckor – dels behagligare i och med att de slipper bli blöta och framförallt så säkerställer man kvaliteten på deras jobb. Ska man gipsa eller gjuta en platta så kan man helt enkelt inte riskera att det kommer in onödigt väta i projektet och det är alltså där ett bra väderskydd den ultimata lösningen.

Även sett till byggnadens framtida status så fyller ett väderskydd en stor funktion. Menas med detta; ett projekt i Stockholm där man fuskat med sitt väderskydd riskerar att drabbas av framtida fukt- och vattenskador som en direkt orsak av detta och det här är – tyvärr – vanligare än vad man tror. Vanligare och totalt onödigt, ska man tillägga. Att hyra och få ett bra väderskydd installerat är nämligen ingen större kostnad och det är av den anledningen väldigt konstigt att frågan inte tas på allvar av byggherrar och entreprenörer i Stockholm.

Projektet blir effektivare, säkerheten bättre och slutprodukten kommer att klara sig utan exempelvis kostsamma fuktskador. Kort sagt, ställningar och väderskydd är absolut nödvändigt i vårt svenska klimat.

Väderskydd för privatpersoner

Det här tankesättet går även utmärkt att applicera till de hemmaprojekt som pågår runt om i Stockholm och här rekommenderas att man i samband med att man hyr ställningar även ser till att montera väderskydd över dessa. Ska du exempelvis måla om så är detta inte direkt något som du kan göra i regnet och har du otur så kan ett sådant vara väldigt ihållande – något som leder till ytterligare en minuspost i budgeten efter som att du kommer att få hyra ställningen under en längre tid.

Med ett rejält väderskydd hade du – trots regnet – kunnat måla ditt hus i Stockholm. Kostnaden är marginell i jämförelse med att förlänga hyran för en ställning och med tanke på hur nyckfull den svenska sommaren är så skulle många tjäna på att inte chansa och välja bort ett väderskydd.

20 Sep 2017