Vad är bra att tänka på gällande taksäkerhet?

Har du koll på skicket på ditt tak? Om inte är det bra att ta en titt. Taksäkerhet är viktigt för såväl funktion och hållbarhet, som för värdet på ditt hus.

Ett tåligt, helt och fräscht tak är viktigt av flera anledningar. För det första skyddar det naturligtvis de boende mot väder, vind och objudna gäster - och för det andra skyddar det även husets övriga konstruktioner som väggar och golv från att bli fuktskadade. Dessutom spelar takets skick mycket stor roll för värdet på ett hus. För många är det en avgörande faktor när de ska köpa en ny bostad. Ett risigt tak kan få många spekulanter att stå över en budgivning och se sig om efter andra objekt, helt enkelt. Men vad är då bra att känna till när det kommer till taksäkerhet? Och hur bör man på bästa sätt sköta om sitt tak? Regelbundna inspektioner är förstås viktigt. Ta för vana att någon gång per år kolla av statusen på såväl själva taket, som hängrännor och tillhörande snickerier. Det är bästa sättet för att upptäcka trasiga pannor, påväxt av mossa eller andra skador. Ett säkert och bra tak kräver underhåll, men med relativt små medel kan man faktiskt lyckas skjuta upp ett kostsamt takbyte ganska många år.

Takarbeten kräver kompetens och kunskap

Det finns ytterligare en aspekt att tänka på när det gäller säkerhet för tak - nämligen sin egen säkerhet när man ska upp på nocken och balansera. För att kunna inspektera sitt tak ordentligt och ha möjlighet att upptäcka skador och slitage, krävs det naturligtvis att man faktiskt tar sig upp på taket. Detsamma gäller vid eventuella reparationer eller andra underhållsarbeten. Känner man sig inte trygg med de höga höjderna är det absolut bäst att ta hjälp av en professionell takfirma. Då kan man dessutom känna sig 100% trygg med att arbetet blir proffsigt gjort, med fackmannamässig standard och enligt konstens alla regler.

Byta tak eller reparera?

Ett komplett takbyte är förstås en kostsam historia och något man gärna vill undvika så länge som möjligt. Är taket bortom räddning finns oftast inte så många alternativ, men innan det har gått så långt finns det bra knep att ta till för att förlänga livslängden på taket. En duktig takfirma kan ge tips och råd, samt stå till tjänst med alltifrån borttagning av mossa och reparation av trasiga pannor - till skyddande takmålning och andra ytbehandlingar.

24 Mar 2020