Våga måla med kalkfärg

Vill du piffa till ditt hem med lite ny färg på väggarna? Då tänker du helt rätt, för färg kan verkligen göra stor skillnad. Men prova gärna något annat än vanlig färg – våga prova kalkfärg!

Om du aldrig hört talas om denna typ av färg – kalkfärg – så undrar du såklart vad det är för något. Jo, precis som det hörs på namnet innehåller färgen kalk, närmare bestämt släckt kalk. Den innehåller även vatten. Kalk och vatten, that’s it! Det går dock även att tillsätta pigment som ytterligare en ingrediens. Om man inte tillsatt något pigment kommer färgen att vara vit, men vanligt är att man väljer någon med pigment i sig.

När det började bli populärt att måla med kalkfärg inomhus fanns den i mest naturligt kalknära färger, som olika nyanser av vitt, beige och grått. Men sen steg populariteten ännu mer och därmed även antalet kulörval. Nu finns en uppsjö av kulörer att väljer bland, men gemensamt är ändå att de alla upplevs som naturliga och jordnära.

Hur målar man?

Ja, färgen upplevs ofta som jordnära och naturlig, men kan även kännas lite rå. När man målat med färgen kommer det inte vara helt slätt och blankt, utan matt och med lite struktur. Själva målartekniken skiljer sig också från hur man gör med vanlig målarfärg. Kalkfärgen ska penslas på, man ska inte använda roller. Penseln bör vara ganska stor när man målar på en vägg.

Man kan välja att dra med raka och lodräta penseldrag eller med så kallade kryssdrag. Vid kryssdrag målar man alltså som kryss hela tiden. Denna teknik kommer göra att väggen upplevs som mer livfull och den med raka penseldrag gör ett lite mer lugnt intryck. Färgen du redan målat på får inte hinna torka innan nästa penseldrag. Därför är det viktigt att inte sluta förrän hela väggen är färdigmålad.

Antal strykningar och sealer

Ofta behövs det att man målar två gånger, men det kan räcka med en gång eller ibland vill man ha tre gånger. Det finns inga rätt och fel, utan det beror på tycke och smak, hur täckande färg man vill ha. När det är färdigmålat kan man lägga en sealer ovanpå alltihop. Detta är för att skydda färgen mot smuts och fläckar. Sealern är inget måste, men rekommenderas. Om man inte vill göra allt detta på egen hand kan man alltid anlita en målare istället. Oavsett vilket kommer resultatet att bli fantastiskt!

2 Nov 2020