Välja kristallkrona efter tidsepok

Det finns ett otroligt stort utbud av kristallkronor att välja mellan. Till stor del väljer konsumenten kristallkrona utifrån vad som passar i hemmet. Men ofta handlar det inte bara om att matcha resterande inredning utan också om att lyfta fram en specifik tidsepok. Det har gjort att tillverkarna av kristallkronor också har skapat modeller som speglar vissa tidsperioder.

Barockstilen 1600-tal

Det var under 1600-talet som de första kristallkronorna ”såg dagsljus”. Barocken var överlag väldigt pampig och mäktig och det är därmed inte svårt att förstå att kristallkronorna allt mer blev populära. Mjuka, runda och svällande linjer går igenom i all inredning och även i dessa kronor. Överlag finns här även relativt mycket glas och man har många olika prismor. En karaktäristisk sak är bottenkulan som hänger längst ner. Oavsett om man väljer en stor eller liten kristallkrona från barocken så lyfter de fram storheten som 1600-talets barock karaktäriseras av.

Rokoko 1700-tal

När rokokon kom under 1700-talet gick barocken något tillbaka. Nu var det ljusare, gladare och lättsammare stilar som lyftes fram. Bland annat fanns det gott om både erotiska och mytologiska inslag. Detta återspeglar sig även i kristallkronorna med betydligt rakare former än under barocken. En likhet finns däremot i att man även här har en bottenkula.

Gustaviansk stil – Slutet av 1700-tal

Under den gustavianska tiden såg man tillbaka till antiken och lyfte fram detaljer från denna tidsepok. Därmed har dessa kristallkronor ofta lagerkransar, festonger och liknande inslag. Dessa kristallkronor kan ofta ses i herrgårdar runt om i Sverige och är en av de vanligare modellerna.

Karl Johan 1800-tal

Under början av 1800-talet växte ”Karl Johan Stil” fram. Här har man mixat influenser från gustavianska stilen med empirens stil som lyfter fram detaljerna. Den är däremot något enklare i sin utformning än ex. Rokoko. En sak som karaktäriserar dessa modeller är bottenskålen som består av glas.

Retro

Retrokronorna har sin inspiration från 60- och 70-tal. En tid som egentligen inte först och främst förknippas med kristallkronor utan snarare plysch, plast och tyg. Dessa kronor lyfter fram stilarna från denna tid även om det är i kristallformationer.

Dagens design

Även om kristallkronor överlag skapar en historisk tillbakablick så skapas det även moderna kronor som ska spegla dagens inredningsmode och design. Man tar då tillvara på den mäktiga känsla som en kristallkrona kan skapa i ett rum och kombinerar känslan med modern design och funktion. Ett tydligt tecken på när nutid och dåtid får mötas i dagens möblemang.

16 May 2017