Viktiga beslut att ta vid takbyte

Funderar ni på att renovera taket? Kanske byta från betongpannor till tegel? Det är inte alls säkert att husets konstruktion klarar det. En kunnig takläggare vet vad som fungerar.

Vädret sliter på taket. Därför är det viktigt att en gång om året besiktiga sitt tak. Att utföra ett takbyte är en stor investering men det ökar samtidigt värdet på fastigheten. Ofta får man dessutom ner värmekostnaden. Tilläggsisolerar man taket sparar man dessutom ännu mer och skyddar huset både mot kalla vinterdagar och varma somrar. Beroende på takmaterial håller taket olika länge. Ett tak i bra tegel och som regelbundet ses över och lagas kan hålla i hundra år. Takpannor kan hamna snett och vindskivor kan lossna. Att laga och renovera taket är kostsamt men det blir ännu dyrare om vatten letar sig in i huset och fukt och mögelskador uppstår. 

Det går i vissa fall att byta taktyp

Funderar man på att renovera tak i Nacka kan man kontakta en takläggare. De erbjuder allt som oftast kostnadsfria hembesök för att besiktiga taket. De lämnar sedan en offert på föreslagna åtgärder eller ett eventuellt takbyte. Det kan vara en god idé att begära offert från ett par stycken för att sedan jämföra. Fråga också efter referenser och kolla också upp dem. Oftast då man lägger ett nytt tak brukar man lägga samma typ av material som tidigare. Men det går även att byta taktyp förutsatt att materialet inte är för tungt för husets konstruktion eller att takets lutning inte klarar det. En kunnig takläggare kan ge goda råd och förslag. Men i vissa bostadsområden kan man dessutom behöva ha ett tillstånd från kommunen om man vill byta taktyp.

Tilläggsisolera äldre hus

Behöver taket bytas så fort som möjligt och man kanske inte har råd kan det vara bättre att kanske välja ett billigare takmaterial även om det inte håller lika länge. Ett tak i exempelvis papp som ändå håller i minst trettio år är billigare än ett tak i plåt. Har man ett äldre hus som man ska byta tak på kan det vara en god idé att även tilläggsisolera. Då kan man spara mycket pengar på uppvärmningskostnaden Men även med isolering måste man se upp så att man inte drabbas av mögel i stället då det blir mer lufttätt uppe på vinden. Under vinterns kalla perioder bör man därför värma upp vinden lite för att få bort fukt om nu vinden är oinredd.

8 Jun 2020