Viktigt att anlita verifierade hantverkare vid badrumsrenoveringen

Drömmer ni om ett hemmaspa? Eller var det länge sedan ni renoverade badrummet? Badrummet är ett av hemmets viktigaste rum och det är viktigt att alla val och förberedelser blir rätt.

En badrumsrenovering kostar en hel del, men man har rätt till ROT-avdrag på själva arbetskostnaden när man anlitar hantverkare. Man får faktiskt renovera ett badrum själv men det gäller att man följer de särskilda byggregler som Boverket har bestämt. Gör man inte det eller slarvar och vattenläckor och fuktskador uppstår så gäller inte försäkringen. Detsamma gäller när man anlitar hantverkare, då de måste vara certifierade för att få utföra arbeten i våtrum. En sådan hantverkare utfärdar alltid ett intyg där det står vad som gjorts och vilka material som har använts. Detta intyg fungerar som en slags försäkring om det skulle uppstå vattenläckor och fuktskador. Man ska därför vara noga med att spara dessa papper.

En skiss underlättar kommunikationen med byggfirman

Ska man renovera sitt badrum är det oftast bäst att anlita en firma som erbjuder totalentreprenad och som är specialiserade på badrum eller våtrum. De har all den kompetens som behövs inom sin byggfirma som exempelvis VVS-tekniker, plattsättare, snickare, elektriker med flera. Deras byggledare ser till att rätt hantverkare finns på plats vid rätt tidpunkt och att man slipper vänta på hantverkare vilket annars inte är så ovanligt. Det är alltid bra att först vända sig till ett par olika byggfirmor och be om ett kostnadsförslag innan man bestämmer sig. Men först måste man göra upp en budget över hur mycket renoveringen får kosta. Det underlättar också om man gör en enkel skiss över badrummet och beskriver vad man vill ha gjort så att de olika byggfirmorna förstår omfattningen av renoveringen och lättare kan beräkna ett pris.

Det gäller att välja en färg som man inte tröttnar på

Den roligaste delen vid en badrumsrenovering är att bestämma stil och välja kakel och badrumsporslin. En klassisk stil är alltid rätt, men andra vanliga stilar är orientalisk, naturinspirerat med trädetaljer eller stramt och med raka linjer. Har man svårt att bestämma sig kan man hitta inspiration i inredningstidningar och på olika inredningsbloggar. Att också sätta ihop en inspirationstavla med färger och bilder på sådant som man tycker är fint underlättar. Något viktigt att tänka på är att det inte är så ofta man renoverar ett badrum och att man bör stå ut med stil och färgval länge.

26 Oct 2020