Viktigt att planera ditt fönsterbyte noga

Är dina fönster gamla och utslitna? Då är det kanske dags att byta dem. Men hur gör man då? Vilka förberedelser är viktiga, och hur ska man gå tillväga för att det ska ske så smidigt som möjligt?

Man skulle kunna säga att bostadens fönsterrutor är dess ögon. Genom dem får man som boende en möjlighet att blicka ut i omvärlden och ta del av vad som sker runt omkring, samtidigt som man befinner sig i hemmets trygga vrå. Fönsternas främsta syfte är alltså att ge oss en möjlighet att ta del av omvärlden och släppa in ljus i våra hem. Men för det krävs mer än vad man skulle kunna tro och planeringen bakom en fönsterruta är omfattande. Fönstret ska, samtidigt som det släpper in ljus, också vara isolerande från kyla, snö och regn. Det ska dessutom inte släppa igenom en massa ljud från gator och bilvägar. Buller och stök är det sista vi vill höra när vi kommit hem från våra arbetsdagar. Samtidigt ska det vara så tåligt som möjligt och hålla en lång tid.

Dags att byta fönster?

Hur vet man att det är dags att byta sina fönsterrutor då? Har du bott i din bostad en lång tid och vet inte senaste gången som fönsterna byttes? Då kan det vara hög tid. I äldre hus sitter ofta fönster som inte är lika tjocka och effektiva mot ljud och kyla som de nyare varianterna är. Fönster som inte är välisolerade gör att värmen i bostaden måste höjas, vilket i sin tur höjer dina kostnader. Det kan vara skäl nog för att tänka över ett fönsterbyte. Kanske är dina fönster synligt slitna och, i värsta fall, trasiga. Då är nog ett fönsterbyte helt oundvikligt. Det enklaste är att kontakta ett företag som specialiserar sig på fönster och fönsterbyte för att låta dem utvärdera just dina fönsterrutor.

Planering och förberedelser

Vare sig det gäller en mindre bostad eller en stor fastighet så är fönsterbyte en stor investering och det är viktigt att allt går till på rätt sätt så att du känner dig trygg. Det är bra att på förhand göra lite undersökning om olika typer av fönster, stilar och material så att du vet vad du är ute efter. När du vet vad du söker är det lättare att låta en professionell fönsterfirma komma med förslag och planering för fönster som skulle passa dig och dina behov.

2 Mar 2020