Vilka slags fönster behöver du mest?

Du vet väl om att det finns så många olika funktioner på fönster numera. Det är slut på dagarna när fönster enbart var till för att titta in – eller ut ur ett hus. Borta är dagarna när fönster enbart var fönster. Husägare har annorlunda behov av fönster med smarta funktioner om man jämför med bara för hunda år sedan. Tekniken inom glasmästeri har nämligen gått så otroligt snabbt framåt. Det är inte bara fönster, numera, utan nu kan vi välja på fönster som fyller olika funktioner helt beroende på vad vi behöver när det kommer till fönster, och det är faktiskt en hel del. Vi listar några av dem här.

Fönster med solskydd

Denna sommar har vi verkligen behov av fönster som skyddar mot den heta solen. Om miljöförskarna har rätt, är det så framtiden kommer att bli; allt hetare somrar, vilket gör att vi behöver fönster som skyddar allt bättre mot värmen och solens starka strålar. Då finns det fönster, som blir mörka när solen står på sommaren. Då fungerar de ungefär som solglasögon. De mörknar i takt med solljuset blir starkare. Skyddet gör att värmen inte tränger in i huset och bevarar det svalt, vilket är bra när det sedan är dags att sova. Då kan man sova i ett svalt och skönt hus.

Fönster som sparar energi

Det finns energifönster som är väl isolerade mot kyla. Cirka 30 procent av inomhusvärmen sipprar ut genom ventilerna vilket gör att du borde byta ventiler mot effketiva FTX-ventiler, samtidigt som du byter ut fönster som är väl isolerade. Cirka 25 procent av inomhusvärmen sipprar ut genom dörrar och fönster. Med tanke på att så stor mängd går till spillo, bör man se till att de blir bättre isolerade. Energifönster kan faktiskt sänka sin kostnad för uppvärmningen med flera tusentals kronor – så varför inte byta till energifönster på en gång?

Säkerhetsfönster mot inbrott och skott

Den som är orolig för inbrott kan byta sina fönster till inbrottssäkra fönster. Det är fönster som inte går sönder vid yttre påverkan. De splittras inte, utan håller ihop, vilket gör det omöjligt för en inbrottstjuv att ta sig in via fönstret. På samma sätt skyddar skottsäkra glas. Om man är orolig för skott mot fönster, bör man byta till skottsäkra fönster. Då vet man att man är väl skyddad inomhus.

Fönster som skyddar mot buller

Bor man nära en motorväg, kan det vara skönt att byta till fönster som är skyddade mot buller. Då slipper man störas av motorvägens bilar och det oljud en tät trafik kan ge. Det finns även fönster som är tillverkade för att motstå hetta och bränder. Då vet man att de står emot hettan som bränderna kan ge. Du slipper byta fönster och har ett hus som står sig mot bränder.

23 Jul 2018