Anlita en elektriker

Ska du dra om elledningar inomhus? Eller kanske utomhus? Eller ni kanske vill sätta upp nya spotlights-lampor, eller dra ny el till ett hus. Då är det rätt val att anlita en elektriker.

Om ni behöver ha något med el fixat är det ett måste att ta in en utbildad elektriker. El är något som kan bli väldigt farligt om man handskas med det fel. Det är dessutom olagligt att arbeta med el utan att vara certifierad. Något som också tåls att tänka på är att elfel kan leda till stora skador på huset och ännu värre att det blir en brand där. Så var försiktiga med att göra sådant själva.

När det något du behöver få fixat; ta tryggheten och anlita en elektriker och få det gjort rätt. Det finns ett stort urval av elektriker och du hittar olika företag bara genom att söka på elektriker och där du bor online. Innan du bokar kan du alltid ringa in för råd och tips, de flesta företag har kostnadsfri rådgivning.

Vad kostar en elektriker?

Priset för elektriker är väldigt olika beroende på vad som ska göras. Ska du dra helt nya ledningar ovan eller under jord kan det bli mer, men om du ska installera nya vägguttag blir det inte lika mycket. Priserna ligger normalt på mellan 400-550 kronor per timme. Det är att rekommendera att ringa upp olika elektriker och få deras prisförslag.

Sedan är det givetvis viktigt att det känns bra mellan er och dem också, så det blir som ni tänkt er och ni känner er trygga med att lämna över ansvaret. Det finns även något som kallas ROT-avdrag där olika saker ingår och man får 30% rabatt, betalar alltså endast 70%. Var noga med att kolla upp det också.

Vad krävs för att bli en elektriker?

Idag finns det massor av olika utbildningar man kan välja mellan. Detta är ett jobb för den som klarar att jobba ensam, ta egna initiativ, vara modig då det förekommer höjder och andra obekväma situationer. Det är ju också en sak man vänjer sig vid efterhand. Du kan välja att gå El- och energiprogrammet direkt efter högstadiet.

Det finns även andra alternativ om du vill testa det i vuxen ålder, tex via Högskolan, Astar och distansspecialisten Sverige, som är olika skolor som har elutbildningar. Det tillkommer både i gymnasiet och i vuxenutbildningar en ca 1 årig lärlingsperiod när pluggandet är klart.

Mer info om elektrikeryrket finns att hitta på sidan www.elektrikerstockholm.nu

3 Oct 2020