Att känna till innan du bygger en veranda

En veranda är en mycket populär tillbyggnad att utrusta huset med, oavsett om man bor i Stockholm, Göteborg eller har ett större hus ute på landet. Enklare är det givetvis normalt om man bor lite mer avlägset då man normalt har mer yta och mark att jobba med. I Stockholm bor många i radhus med mycket små tomter. I den här texten berättar vi mer om hur det är att jobba med en veranda som tillbyggnad. 

Både vacker och funktionell

En charmig veranda är inte bara vacker och en trevlig plats att mötas på under årets varmare dagar. Sommartid går det att göra till ett skyddat uterum och under vintern kan det fungera som förvaring för lite större saker, så som pjäxor, snowboards och skidor till exempel. Gör man det till ett skyddat uterum blir det mer likt en tillbyggnad i ordets rätta bemärkelse. 

Tillbyggnad av veranda kan höja värdet

Ytterligare en stor fördel med att bygga till en veranda är att det kan höja värdet på huset markant. En villa i Stockholm utan veranda säljer för betydligt mindre än en villa i Stockholm med veranda. 

Särskilt stora blir prisskillnaderna om verandan dessutom ligger i söderläge. Har den också utsikt mot vatten, eller en fin utsikt på annat sätt, kan du räkna med att den höjer värdet på huset ännu mer. I ett sådant läge får man sannolikt tillbaka pengarna man lägger på att bygga verandan – och mer – förutsatt att den byggs på ett bra sätt. 

Krävs bygglov?

I många fall krävs ett bygglov för en tillbyggnad av veranda. Det finns dock förutsättningar som gör att det här inte krävs. Ett exempel på det är att skärmtaksytan inte får överstiga 12 kvm. Dock är det här en tolkningsfråga, så se till att prata med byggnadsnämnden innan du faktiskt inleder ett byggprojekt. 

I Stockholm gäller till exempel att en altan eller veranda behöver bygglov om altangolvet, på någon plats, är högre än 1,2 meter över marknivå. Vidare krävs ett bygglov om den ska byggas så att det ska bli ett rum därunder. Bygglov krävs även för en veranda som ska byggas ovanpå en byggnad, eller i ett takfall. 

Reglerna ovan gäller som sagt i Stockholm, men se till att alltid rådfråga byggnadsnämnden oavsett. Det kan ofta bli fråga om rena tolkningar som ska göras, och då är det bra att inte ha inlett projektet förrän ett utlåtande har getts. 

En gammal tradition

Traditionen med verandor sträcker sig mycket långt tillbaka i Norden. Här har de funnits flera hundra år, men saknas trots det på en hel del äldre byggnader. Ett av skälen till det är de togs bort eller inte byggdes på många hus under 1930-talet, i och med funkisstilen. I princip offrade man allt som ansågs ha med snickarglädje att göra. Det var helt enkelt omodernt och var inget man ville ha då. Ett annat skäl är att verandan länge sågs som en lyx, endast förunnad de lite mer välställda. På enklare stugor var det alltså sällsynt att se. Läs mer om företag som gör tillbyggnader i Stockholm på: http://www.tillbyggnadstockholm.nu.

20 Apr 2018