Byta tak? Ta hjälp av en takläggare

Innan man påbörjar en renovering så måste man först och främst ställa sig några enkla frågor som ser ut som följer:

  • Kan jag göra det jag står inför på egen hand?
  • Vilka blir konsekvenserna om jag misslyckas och gör fel?
  • Hur mycket skulle dessa i så fall kosta mig?

Radar man upp frågorna på det sättet så inser de flesta vart vi vill komma. Vi vill göra skillnad på olika typer av projekt och vi vill försöka få folk i gemen att inse vikten av att ta professionell hjälp vid vissa tillfällen. Att renovera, reparera och bygga nytt kräver kunskap, det kräver tålamod, det kräver verktyg och det kräver gott om tid – detta oavsett vad man ska göra. Att exempelvis ge sig i kast med att måla om, tapetsera, kapa till nya lister eller bygga ihop en köksö är sådant som de flesta klarar av. Detta sett till att om man misslyckas, ja då är det baraatt börja om. Man får bita i det sura äpplet, ta fram plånboken och så hoppa upp på hästryggen igen.

Andra projekt dock: där bör man direkt ta professionell hjälp då kostnaderna dels blir höga då man misslyckas och då dessutom levnadsstatusen kan komma att påverkas negativt. Att byta ett tak är ett gott exempel på ett sådant projekt. Äger du ett hus i Stockholm och står inför ett takbyte så kan det vara frestande att göra detta själv – något du också får göra – men sett till kostnaden kontra risken att göra fel vid något moment så skulle vi råda dig att motstå den frestelsen.

Så hittar du en bra takläggare i Stockholm

Du kommer nämligen tvivelsutan att tjäna på att anlita en takläggare i Stockholm. I synnerhet nu då rot-avdraget går att använda (där du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden för den takläggare du anlitar) och således få till stånd ett väldigt förmånligt pris. Ditt fokus här bör snarare läggas på att hitta rätt takläggare och verkligen få valuta för pengarna. Detta kan du göra genom at följa dessa steg:

  • Kontakta fler takläggare. Ju fler desto bättre, låt så många som möjligt räkna på jobbet och lämna in offerter.
  • Ställ offerterna mot varandra. Sålla bort de absolut dyraste takläggarna, men ta även bort den billigaste firman i Stockholm (ett väldigt lågt pris indikerar ofta dålig kvalitet).
  • Se till att få referenser att ringa. Det här är viktigt gällande alla typer av hantverkare i dagsläget – i synnerhet i Stockholm. Man måste kontakta tidigare kunder. Återigen: ju fler desto bättre. Se till att anlita en takläggare med gott rykte. Finns det inga nummer att ringa? Avstå direkt.
  • Hur ser yrkesbevisen ut? Be om att få se yrkesbevis hos de takläggare som ska arbeta på ditt hus i Stockholm. Det gäller samtliga.
  • Få arbetet dokumenterat. Viktigt är att samtliga moment dokumenteras. Skulle någonting hända så är dokumentationen viktig att visa upp mot Försäkringsbolaget.
  • Garanti på jobb och material. Se till att få en skriftlig garanti både på utfört jobb och på materialet din takläggare använt.
  • Betala aldrig i förskott. Behöver din takläggare köpa in extra material eller annat så ska den kostnaden alltid gå genom dig först. Du betalar det ni kommit överens om och du betalar när fakturan kommer.
12 Dec 2016