Ett massivt trägolv håller för evigt
Okej, ”för evigt” är kanske en lätt överdrift, men faktum är att ett massivt trägolv kan klara sig i hundratals år utan att behöva bytas ut. Regelbundet underhåll och golvslipning är hemligheterna bakom ett långt och lyckligt liv för ett massivt trägolv.
Har du vistats mycket i gamla lägenheter i Stockholm har du säkert stött på något av dessa magnifika golv, som verkligen kan förmå skapa exklusivitet och lyx åt lägenheterna de ligger i. Kanske har du själv ett fint gammalt trägolv i massivt trä hemma? I så fall kan du skatta dig lycklig. Du har ett golv som använts i generationer och som kommer att hålla länge än. Men just nu är det du som går över det dagligen, och det är ditt ansvar att se till att det får den omvårdnad det behöver för att få ett så långt liv som möjligt.
Två typer av massiva trägolv
Det finns två vanliga typer av massiva trägolv. Det ena är uppbyggt av tjocka plankor i trä, så kallade tiljor, som lagts ut bredvid varandra. Hur långa och breda tiljorna är varierar, det beror mycket på rummets storlek och vilken effekt golvläggaren velat uppnå.
En annan typ av massivt trägolv är det massiva parkettgolvet, där tiljorna är små och rektangulära, så kallade stavar, som limmas eller spikas fast i golvet i olika mer eller mindre intrikata mönster. Fiskbensparkett är ett till exempel ett vanligt mönster. Denna typ av parkettgolv brukar kallas äkta parkett.
Träslag
Furu och gran är de två traditionella träslagen i trägolv av det gamla snittet. Inte så konstigt, de är båda hårda träslag som lämpar sig mycket väl för golv. Skillnaden mellan dem är att gran är lite ljusare än furu, som även har inslag av rödbruna kvistar. Båda träslagen lämpar sig utmärkt för en ytbehandling som kallas såpskurning, en gammal metod som går ut på att skura golven upprepade gånger under flera år med kallt vatten och såpa, något som ger en ljus, vacker och tålig yta. En annan vanlig, och modernare, ytbehandling för gran och furu är hårdvaxolja.
Ek och ask är två sega träslag som passar bra i golv. Ekparketten är klassisk och signalerar pondus och gamla pengar. Båda träslagen är mycket slitstarka och passar fint med olja som ytbehandling. Lack är annars traditionellt den vanligaste ytbehandlingen på ekgolv.
Det förekommer många fler träslag i massiva träslag i Stockholm, men dessa är de vanligaste.
Golvslipning
Då och då slits ytskikten ner och golvet måste slipas om. Då bör man anlita en professionell golvslipare i Stockholm som har de rätta maskinerna och vet hur man gör. Man kan hyra en golvslipningsmaskin själv, men är man ovan att hantera en sådan maskin är det lätt att något går på tok och man gör irreparabel skada på sitt fina golv. Överlåter man golvslipningen åt proffsen ger man sitt golv den bästa möjliga behandlingen. Arbetskostnaden subventioneras med Rot-avdraget, så särskilt dyrt behöver det inte heller bli.
Ju hårdare träslag, desto mer sällan behöver ett massiv trägolv slipas om. Men oavsett hur ofta det måste ske är ju fördelen med ett massivt golv att de ti princip kan slipas om hur många gånger sm helst. Det tar extremt många slipningar innan man kommit ner så pass långt att golvet behöver bytas ut. Byt därför aldrig ut ett gammalt fint trägolv, kosta på det en slipning så blir det som nytt!
Andra inlägg
- Stensättare i Stockholm – förskönar världen
- Tandimplantat i Östersund ger leendet tillbaka
- Renovera ditt hem till perfektion med professionell lägenhetsrenovering Stockholm
- Pallställ gör ditt lager smartare och säkrare
- Fördelen med att hyra mark i Stockholm för ditt projekt
- Vattenbilning med högt tryck
- Miljövänlig byggvärme för framtidens hållbara projekt
- Rörmokare på Värmdö - Snabba nattskift räddar dagen
- Rörmokare på Lidingö rycker ut vid problem
- Planering för ditt drömhem