Hur mycket kostar det att bygga ett eget attefallshus?

Från och med januari i år (2020) är det tillåtet att uppföra komplementbostadshus på sin fastighet upp till 30 kvadratmeter utan att behöva ansöka om bygglov om du inte bor i värdefull miljö.

Från och med 11 mars 2020 har reglerna för komplementbyggnader på tomten ändrats. Byggs det för att bli en komplementbostad får det nu vara upp till 30 kvadratmeter mot tidigare 25 kvadratmeter. Är byggnaden däremot tänkt till att vara förvaring, förråd eller gäststuga är det fortsatt 25 kvadratmeter som gäller. Lagen ändras således för att möjliggöra nya boendemöjligheter. Tänk dock på att alltid anmäla till byggnadsnämnden att du uppför din byggnad. Och ligger den närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste dina grannar godkänna byggnaden. Skillnaden mellan en friggebod och ett attefallshus är helt enkelt att den kan användas som permanentbostad.

Bygg ut för nya möjligheter

Är du sugen att bygga ett attefallshus på tomten som du kan hyra ut för att få en inkomst så är de nya reglerna förmånliga för dig i och med att boendeytan ökar något och bostaden därmed blir mer attraktiv. Att bygga attefallshus är enormt populärt och de finns idag i många olika modeller och utföranden och därmed olika prisklasser allt från 20 000 upp mot 800 000 kronor helt beroende av stil, inrednings och kvalitet. Vill du köpa nyckelfärdigt eller vill du få en byggsats. Anlita förslagsvis en entreprenör som sköter hela bygget åt dig, så får du en färdig byggnad med besiktning och allt. Det är ju viktigt att bygga ett hus som passar in i omgivningen och som ser ut att tillhöra huvudbyggnaden.

Från start till mål

Vill du ha en trygg och säker affär där du anlitar en byggfirma med totalentreprenad, se då till att anlita en van entreprenör som har goda referenser och bra underleverantörer. För att attefallshuset ska kunna tjäna som komplementbostad krävs el, vatten och värme precis som i bostadshuset. I och med det behöver byggaren kompetens både i att bygga själva huset men även i att dra vatten och el och färdigställa inredningen. Ta in offerter och anlita en skicklig, kunnig och stabil utförare - kanske har du grannar eller kollegor som kan rekommendera en firma. Gillar du din byggfirma och vill ha mer än bara attefallshuset så kan du garanterat få hjälp även med reparationer, tillbyggnader och annat du kommer på i samband med arbetet. Passa på när du har anlitat en riktigt duktig byggnadsentreprenör!

9 May 2020