Husets ålder spelar roll för fasadrenoveringen

Många har funderingar kring underhåll av väggarna på huset eller stugan. Vilka är de bästa alternativen? Vad är mest hållbart? Här kommer några råd för dig som planerar fasadrenovering.

I vår tid är det mycket som är digitalt. Tänk på mobiltelefonen, apparna och de sociala medierna till exempel. Men våra hus och hem är i högsta grad fysiskt påtagliga. Det betyder att tak, väggar, stuprännor och källarutrymmen behöver omtanke och vård. Vissa material är också känsligare än andra. Somligt är underhållsfritt medan annat kan kräva återkommande underhåll och kontroller. Om du är på gång att köpa sommarstuga eller året-runt-bostad är det viktigt att du låter en kunnig byggmästare eller liknande undersöka objektet. Det mesta går att lösa, men ingen vill väl köpa grisen i säcken?

Lägenheter

Fuktskador, mögel och allergier

Under vissa perioder har problem med byggfusk eller slarv skapat nyhetsrubriker. De har bland annat beskrivit inomhusklimatet i hem och skolor som en bov. Dålig luft eller fel material verkar kunna ge allergier och astma till och med. För den som har känsliga luftvägar är det viktigt att alltid ta hjälp av en VVS-konsult eller andra erfarna byggentreprenörer för att få råd och hjälp. Tyvärr bör man se upp både med nybyggen och äldre hus. Att vara lite skeptisk och misstänksam är alltid en bra idé även om man tycker sig ha hittat drömhuset. Den charmiga stugan du hittat på Hemnet kan ha svampangrepp i torpargrunden eller till exempel ett läckande tak. De krav vi har nuförtiden är annorlunda mot tidigare generationers. Isolering i väggarna, täta fönster och familjens duschande kan ibland skapa bekymmer. Förr i tiden försvann fukten ut genom springorna, nu stannar den kvar.

Smarta material och metoder

Det fina med byggsektorn är att utvecklingen går framåt. Allt är naturligtvis inte farligt och problematiskt. Det kan vara kul och lustfyllt att underhålla sitt hus eller se sig om efter ny bostad också. Visste du att det redan idag finns ett hus i Italien där fasaden ”äter” luftföroreningarna och omvandlar dem till salt, som rinner av när det regnar? I framtiden kan vi förhoppningsvis också använda betong som läker sina sprickor med hjälp av bakterier. Det pågår forskning om hur trä, plåt eller tegel ska bli ännu bättre på att kapsla in och vara av nytta för framtidens hus. Redan nu kan du diskutera solceller eller gröna väggar med din byggentreprenör. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.fasadrenoveringnorrköping.se

13 Feb 2020