När du bestämt dig för att skapa drömhemmet

Det är många detaljer som kräver din uppmärksamhet om du ska uppföra ett eget hus. Vilken stil har du valt? Hur ser din planering ut? Är alla tillstånd klara? Håller din budget ända in i mål?

Synen på drömhemmet utvecklas

För många av oss är det en dröm sedan barnsben att få skapa vårt eget hem helt utan begränsningar. Kanske var du begåvad och byggde jättefina torn redan som liten, eller gjorde skisser över din framtida bostad? De flesta tonåringar har bestämda uppfattningar om inredning. Det är viktigt att posters med artister eller fotbollsspelare får täcka väggarna, att sängen är bekväm, att det finns en schysst tv-skärm och plats för kompisarna. Med åldern så kommer insikten om att det är dyrt med bostad. Vuxna vet att de bästa lägena har höga hyror eller insatser i bostadsrätten. Vilka kompromisser kan du göra? Om du jobbar på distans eller kan pendla en bit kan du kanske hitta drömtomten?

Förutsättningar för byggnationen

Många villaområden fördelas av en byggfirma och förhoppningsvis har de en typ av hus som du gillar. Örementhus kan hjälpa dig med detta framförallt i Skåne. Det går givetvis att leta fram en enskild tomt också. Problemet är att den kan ligga utanför kommunala nät för vatten och el. Det betyder att du måste ge dig i kast med en del byråkrati och blanketter, vilket kostar tid och kraft. Funderar du på lösvirkeshus, det vill säga att själv bygga huset från grunden? Då får du vara beredd på att det blir krävande och kommer kosta dig många timmar. Dessutom är det svårt att beräkna kostnader och tidsåtgång. Om du vill bygga stenhus, välj istället ett typhus som du kan variera till viss del, men som har prefabricerade delar som snabbt kommer på plats.

Rätt material inne och ute

Under förberedelserna för bygget kommer du att läsa på om olika lösningar; självklart om stilen på huset, fasadmaterial och planlösningar. Gillar du nostalgiskt röda trähus eller är putsad fasad och stora fönster din grej? Lättbetong är ett material som har många fördelar. Att använda samma material i hela väggkonstruktionen innebär att du slipper fylla med mineralull som isolering. Väggarna är täta ändå, eftersom de har luftceller inbyggda. Du sparar kostnader för energi och slipper drag. Materialet är värmetrögt. Det betyder att det håller värmen bra under den kalla årstiden och står emot sommarvärmen så du får det lagom varmt inomhus året runt.

4 Aug 2020