Tänk på detta när du ska bygga nytt hus

Står du i startgroparna för att bygga nytt hus? Vägen dit kan kännas lång, men med god planering så kan ditt nya hus stå färdigt inom mindre än ett år, i vissa fall på bara några månader förutsatt att allt klaffar. Här bjuder vi på några av våra bästa tips för dig som planerar att bygga nytt.

Färdighus med tomt eller dags att leta mark?

Vet du redan var huset ska stå eller måste du först leta efter en passande tomt? Det är givetvis en stor fördel om du redan har en markplätt där det finns ett bygglov. Annars är det viktigt att du letar upp en tomt där du åtminstone kan få ett förhandsbesked. Det brukar finnas båda sorter på marknaden. Se även efter hur det ligger till med anslutningar som el, vatten och avlopp då de kan bli mycket kostsamma om avståndet från tomten till närmaste anslutningspunkt är långt. Vatten och avlopp kan ofta lösas med egna lösningar om det handlar om ett bygge ute på landsbygden, men kom ihåg att budgetera för detta i så fall.

Ett annat alternativ är att välja ett hus från en hustillverkare som erbjuder ett paketpris för både hus och tomt. Det brukar kunna hjälpa till att hålla kostnaderna nere och alla tillstånd brukar redan finnas på plats.

Ditt hus ska passa både din livsstil och tomten

Sen är det det där med att välja husmodell. En viktig faktor är förstås priset, men minst lika viktigt är att huset passar din och din familjs livsstil och att det ser ut att höra hemma på tomten. Alldeles för ofta ser man hus där det är uppenbart att någon har blivit bländad av de fina bilderna i huskatalogen, men inte sett till omgivningarna och att huset faktiskt ska passa till familjens verkliga behov. En öppen hall rakt in i vardagsrummet funkar inte särskilt bra om man har barn eller husdjur till exempel. Gå mindre på dagens trender och fundera istället över hur ni faktiskt vill leva och hur husets stil kommer att fungera även på sikt.

Likaså kan det se konstigt ut att ställa en herrgårdsliknande byggnad på en skogstomt med mycket klippor och tallar. Kort sagt, försök att tänka dig helheten utifrån hur tomten ser ut. Skulle huset du önskar dig passa in just där eller skulle det se bättre ut med en annan husmodell? Med lite enkla kunskaper i bildredigering kan du åtminstone klippa ut en byggnad från en bild och klistra in den på ett foto av din tomt för att få ett hum om hur det skulle kunna se ut.

Vilka ytor behöver du?

Tänk igenom vilka praktiska funktioner du faktiskt behöver i ditt hus. Något som många glömmer bort att tänka på är rejäla förvaringsutrymmen. Idag byggs många hus utan både vind och källare, så fundera över var du kan förvara ägodelar som inte används varje dag. Antingen så kan man planera in ett extra förråd i anslutning till groventré eller tvättstuga eller fundera över möjligheten att bygga en komplementbyggnad som ett stort garage med extra förvaringsutrymme. Brist på förvaring är nämligen ett väldigt vanligt problem i moderna bostäder, så se till att lösa detta redan från start.

Har någon i familjen en hobby som behöver lite extra utrymme? Utöver vardagsrum, kök, badrum och allas sovrum kan det vara trevligt att ha en yta där man inte behöver städa undan efter sig varje gång man har ägnat sig åt ett projekt. Någon form av hobbyrum eller kanske ett hemmagym kan vara på sin plats. Enkelt att bara stänga dörren efter sig och sen komma tillbaka där man lämnade senast.

Kolla utbudet hos olika leverantörer

Det finns en uppsjö av husleverantörer på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Innan du bestämmer dig bör du göra en ordentlig marknadsundersökning för att se till att du hittar en husmodell som både passar din plånbok och dina önskemål om utseende och komfort.

Kom ihåg att många hustillverkare erbjuder möjligheten att modifiera existerande hus om du hittar något som på det stora hela passar bra, men som skulle behöva några smärre förändringar för att bli perfekt för just dig och din familj. Det kan till exempel handla om att ändra planlösningen en aning eller välja en annan sorts fönster för att förändra byggnadens karaktär. Det brukar vara ett billigare alternativ än att välja ett helt arkitektritat hus, även om det förstås också är en möjlighet.

Välj ett hus med låg energiförbrukning

Idag gäller strikta normer kring en byggnads energiförbrukning när man bygger nytt hus. Det gäller bland annat isolervärden i väggar, tak och fönster men även hur byggnaden värms upp. Reglerna är baserade på EU-direktiv, men de har faktiskt en hel del fördelar för dig som privatperson. Med bättre isolering och energieffektiva lösningar för uppvärmning, belysning och ventilation kommer du på sikt att spara pengar på både uppvärmning och hushållsel. Sen är det ju förstås bättre för miljön också.

Men går inte de tjocka väggarna och taken ut över boytan, frågar du dig kanske? Hos https://www.reformhus.se/ hittar du många fina exempel på hus som både är väldigt energieffektiva samtidigt som de är luftiga och har en optimal användning av byggytan. Detta lyckas de med tack vare att de använder sig av specialdesignade byggelement som har en god isolerande förmåga samtidigt som de är tunna. Bra energivärde och mer boyta till dig helt enkelt! Även detta är alltså en faktor som du bör titta på när du planerar ett nybygge. Jämför bygg- och boyta hos olika leverantörer och försök att hitta en husmodell med så få “döda ytor” som möjligt. Undvik långa korridorer utan förvaringsmöjlighet och satsa hellre på öppna planlösningar som utnyttjar varje kvadratmeter till max. Ett hus med gott om plats måste nämligen inte vara jättestort. Effektivt utnyttjande av utrymmet kan göra att även en mindre byggnad känns rymlig - vilket ytterligare hjälper dig att spara pengar både vid bygget och senare i form av lägre driftskostnader.

Hoppas att dessa tips har givit dig några punkter att fundera över för att ta smarta beslut i dina husplaner. Lycka till med bygget!

19 Jul 2020